צמחי המרפא הנהוגים בקרב יהדות פרס

Post date: Feb 5, 2011 1:48:39 PM

1) - אוקליפטוס - اکالیپتوس - אקליפטוס - להצטננות, קוצר נשימה, ברונכית ואסטמה - להרתיח את העלים היבשים בלבד עם מים ולנשום את האדים.

2) - פופל - אגוזי בטל - טוחנים את הזרעים עם שקדים, אגוזים וזרעי אנטצה ענקית + דבש, טוב להסדרת מחזור אצל נשים, עקרות , מניעת הפלות, חיזוק הרחם ופוריות אצל נשים.

3) מיכק - צפורן - میخک - מרתיחים כף מכפתורי הפרח ל-2 כוסות מים, ושותים. יעיל נגד דלקות פרקים ובעיות רומטיזם

4) אוסה גודוס - אזוביון מדברי - 4 כפות תפרחת ל-4 כוסות מים, לבשל על אש בינונית ולסנן את התרקחת, שתיית המשקה טובה לכאבי ראש וגב.

5) פסתה - پسته אלה אמיתית (פיסטוק), אכילת הפרי לא קלוי - טוב לחיזוטק מערכת החיסון, לחולשה גופנית, מומלץ לכיב כיבה, אנמיה, לחץ דם נמוך.

6) גוליון סוליג'ון - זנגביל (אלפינה רפואית) - את קנה השורש מרתיחים (10 חתיכות ל-4 כוסות מים) על אש בינונית ל-20 דק' , 2 כוסות ביום - לרומטיזם.

כותשים שורש חי עד לאבקה דקה, מוסיפים מים חמים ואת המשחה מורחים על מקומות כואבים, בעיקר בעיות בפרקים והיפרדות שירים.

משרים 10 חתיכות שורש בליטר מים (4-5 כוסות) למשך שבוע במקום מוצל וקריר, שתיית המשרה (2 כוסות ביום) טובה לכאבי גב, בצקתיות בונפיחות ברגליים.

7) מסתקי - אלת המסטיק - שרף העלים - קורט מהשרף מפזרים על ביצה קשה, ונותנים לאשה לאחר לידה לאכול, מחזק את הגוף.גם מונע דימומים רבים לאשה במחזור

את השרף מפזרים על מתכת חמה כמו על אח בוער או נייר כסף מעל אש, הריח טוב למניעת מחלות בדרכי הנשימה, מעולה בחורף.

8) מר זנגוש - אשבל אזוביוני (שפתניים) - 4 כפות עלים ל-6 כוסות מים, מרתיחים בסיר מכוסה ל-5 דקות אש גבוהה. שותים 2 כוסות ביום, מתאים לכאבי שיניים, אזניים, דלקות עיניים וסינוסיטיס. במקרה של עששת כואבת לגרגר בפה מרתח פושר למספר דקות, , בזמן ההרתחה, האדים משמשים כאינהלציה לסובלים מקצרת.

9) גזה אלפי - אשל המן, משתמשים בהפרשה הסוכרית, 5 כפות מהחומר ל-4 כוסות מים בכלי סגור ל-4 ימים, שתתיית 1-3 כוסות ליום יעיל נגד נפיחויות ובצקות בפנים, ברגליים ובגוף, לאותו חומר מוסיפים שמן ובוללים, נוצרת משחה שאותה מורחים על אזור נפוח וחובשים ליממה, מוריד את הכאב.

10) תורונג' או בלהנג - אתרוג, הפרי עצמו - אכילת הקליפות או ריבת קליפות אתרוגים, יעיל לחיזוק הלב וכלי הדם, מייבש עודף רוק בפה, דימומי חניכיים, הפרי עצמו יעיל נגד מחלות כבד, מרתח הפרי בקליפתו ניתן לחיזוק כלליוריפוי נגד זיהום ושלשול.

11) בבונג - קמומיל, תפרחת, חולטים את התפרחת במים רותחים, מסננים ושותים- מעולה לכאבי בטן, לתינוקות, טיפול בגזים במערכת עיכול, מוריד חום גבוה, יעיל לכאבי בטן שונים, קומפרס של מרתח זה טוב לדלקת עיניים ומחלות עור, גרגור של המרתח טוב לכאבי שיניים

12)פייז - בצל (לבן או סגול) - אכילת בצל חי טוב לחיזוק האון (אצל גברים), שתיתת מיץ בצל יעיל נגד תולעים, טבילת צמר גפן במי בצל מעולה כששמים על טחורים, נפיחויות ופצעים, אפיית בצל והצמדתו לפרונקלים או פצעים מוגלתיים, מצמידים ליום וכל ההפרשות של העור הדלקתיות יוצאות החוצה. הבצל שואב את הדלקת.

13) גשניז - גד השדה - חולטים כף זרעים לכוס מים רותחים, מסננים ושותים עד 2 כוסות ביום לטיפול בכאבי גרון,בטן ופריחות בעור, , את החליטה ניתן למרוח על פטריה באיבר המין של האשה כמספר פעמים ביום והפטריה נעלמת.

14) סה פסון - גופנן דביק (זינפניים), מרתיחים 20 פירות יבשים ל4 כוסות מים על אש נמוכה כ-2 דקות, שתיית המרתח ואכילת הפרי מעולה לריפוי שיעול ומחושים בחזה.

15) הביג' - גזר - هویج - שורש, מיץ - מצויין לאשה הרה, ממלא את החזה בחלב, טוב לעיניים חלשות, ויטמין C.

16) שנבלילה - شنبلیله - חילבה \גרגרנית יוונית - מרתיחים כף זרעים לכוס מים , המרתח טוב לאשה אחרי לידה, מקל על צירי לידה, טוב לעיכול ולגברים מחזק את הגברא, ניתן לתבל איתו חורשט סבזי.

17) גילס - דובדבן - הגבעול או הפרי - מעולה לדלקת פרקים, מרתיחים חופן גבעולים צעירים בסיר סגור ל10 דק', מסננים ושותים, טוב לכאבי בטן חזקים.

18) תוחמה קדו - דלעת - זרעים, על קיבה ריקה, חופן גרעינים, מדביר תולעים, ונגד בחילות וחיוורון.

19) חקשיר - דקורניה מנוצה (מצליבים) - זרעים, חליטה - 5 כפות זרעים ל-4 כוסות מים, המרתח טוב לחום גבוה, דלקת גרון (מעולה מנסיון), עצירות, כאבי ראש, אדמת, מכת שמש, אלרגיות ופריחות, מומלץ לשתות קר (טוב לשלשולים) או עם התה. אחד מצמחי הסגולה בעולם. כמובן ששותים עם הזרעים

20) גולאב - מי ורדים - מרתיחים עלי ורדים, שותים את המרתח כשהוא קר במים עם דבש - מעולה לאנשים דכאוניים ועצבנים, מוריד דפיקות לב.

21) זנגביל - מילה בפרסית כי המקור במזרח פרס ולכן גם בלטינית ועברית באותו שם. - שורש - 2 חתיכות שורש במים חמים למשך 3 דקות, מסננים ושותים 3 כוסות ביום - טוב לגזים חריפים במערכת העיקול, משחרר עצירות בקיבה

22) בה - חבוש - מיץ חבושים טוב לשלשול ואנמיה, הפרי טוב להגברת תיאבון, הזרעים - מרתיחים 10 זרעים בכוס מים על אש נמוכה, 5 כוסות ביום מהמרתח טוב לשיעולים חריפים, יובש בגרון, צרידות ודלקת ריאות.

23) פסיפלורה - שעונית נאכלת - הגיע לאירן דרך הודו כתבלין ליוגורט - חליטת הפרי במים רותחים, קירורם למשחה ומריחה על טחורים, מרגיע את האזור והאדמומיות.

24) נוכוד - חימצה תרבותית - חומוס - מעולה לצרידות, מרתיחים מים עם גרגרים, שותים את המרתח (פושר), טוב לזמרים.

25) קאו - חסה - לאכול חסה, טריה ככל האפשר, מתאים לעצירות, כאב ראש, בעיות בקיבה, נקוי הכליות, דרכי שתן, סינון רעלים

26) זירה סבז - כמון - מקורו בפרס ומשם הופץ לכל העולם, אחד הגידולים המשובחים והמפורסמים באיראן, בגלל שמצריך קיץ ארוך וחם לטובת יבול משובח (אפייני ל3/4 משטח אירן), חליטת חצי כפית זרעים לכוס מים רותחים, לסנן ולהמתיק עם דבש, 3 כטסטת ביום מעולה לאנמיה, שלשול, בעויות בבטן וגזים, מעולה למישהי מניקה .כמון בשילוב דבש ופלפל בתבשיל, מעולה להגברת החשק המיני. השמן האתרי המופק מהפרי מעולה נגד זיהומים, לעיסת העלים ומציצת המיץ מקל על כאבי שיניים, בישול אורז עם כמון טוב נגד שלשולים.

27) בדיון - כמנון האניס - מפיקים ממנו עארק ואוזו, נפוץ באירן, השרית הפרי (צורת כוכב) בתה או הזרעים למשך מספר דקות, 3 כוטסות ביום טוב נגד גזים והסדרת העיכול, ומקל על סובלים מאסטמה, גרגור עארק או אוזו טוב לכאבי שיניים, מריחת עארק על כאבי גב חריפים, או על איברים מקוררים, החום של העארק המופק ממריחה על הגוף גורם לשרירים להתרחב אחרי התכווצות בעקבות התקרוות. ומקל על הכאב.

28) חינה - הנה - حنا - אשכול הכופר או כופר לבן - ממיסים 200 גר' אבקה בחצי כוס מים, מערבבים ונוצרת משחה, מורחים על פצעים מוגלתיים, על פטריות עור או אקזמות, או פרונקלים, חובשים לחצי יום ומורידים, את הצבע החום מורידים עם לימון, דילול המשחה וצביעת השיער טוב לחיזוק שורש השיער.

29) שלק'ם - כרוב הלפת - شلغم - אכילת לפת לא מבושלת, בתחמיץ, טוב חשיפור מצב הרוח (כמו תרופות נגד דיכאון), השריית רגליים מלאות בפטריות ואקזמות באמבט מלא במי לפת מורתחים יעיל מאד. אכילת לפת מבושלת טוב לשיפור האון המיני וכח הגברא וטיפול באבנים בכליות.

39) כרכום ארוך - זרצ'ובה - קנה שורש, זורים את האבקה על שטפי דם לזירוז קרישי דם ומניעת זיהומים. מוסיפים מים לאבקה ומערבבים עד כדי משחה, מורחים על עששת בשיניים וזה מרגיע את הכאב.

40) זעפרון - זעפרן כרכום תרבותי - אחד התבלינים היקרים בעולם, (כתבתי על זה פה בעבר) שותים מים עם זעפרן, מעולה נגד צהבת ומחלות כבד. וחינת פירות יבשים עם דבש ויין + זעפרן - מעולה נגד תשישות וחולשה, מחזק את המערכת החיסונית.

41) כלפס - סלרי (כרפס) - חליטה עלים במים רותחים מעולה נגד אבנים בדרכי השתן, אכילת הסלרי חי ובכמויות, מצוין לבעיות במעיים ובכבד (מקל על הרס הכבד בעקבות אלכוהול), טוב לשיפור הכליות ודלקות פרקים,

42) קונדול - לבונה - صمغ کندر - שרף המופק מעץ, הדלקת השרף ע"י פחם בוער יוצרת עשן, , העשן טוב לדלקות אזניים, מקרבים למשך 20 דק' לאוזן עם הדלקת, ריח הקטורת טוב לשיפור דרכי הנשימה בחורף ומניעת דלקות בריאות ובקני הנשימה,

43) אספרזה - לחך סגלגל - חליטת זרעים לכוס מים חמים או קרים, שתייית המשקה עם הזרעים טוב לפצעים בחלל הפה, פריחות, אלרגיות, אדמת, פטרת בלשון, ניתן למרוח משחה על פצעים פתוחים ולחבוש, מונע זיהומים.

44) לימו - לימון - שתיית מיץ לימון מנקה את הדם מרעלים, טוב לדלקת בגרון.

45) גול-א-גב זבון - לשון הפר-האיטלקית - כבר שאלו וכתבו על זה פה בעבר, מרתיחים את הפרחים עם מים ושותים עם נובט (נבט) , מעולה לכאבי מחזור, הלם פתאומי, פחדים, טראומות, תשישות ולחץ דם גבוה, גריפה, דלקות פרקים.

46) בלנגו - מניפנית - מרתיחים זרעים עם מים, שותים 2-3 כוסות ביום, מעולה לברונכיטיס, צרידות, שיעול יבש ודלקת ריאות.

47) זרדלו - משמשים - הפרי היבש - משרים מהפרי במים למשך לילה, בבוקר שותים את המשרה, טוב לריפוי עצירות, אכילת הפרי מגביר תיאבון ומחזק באופן כללי.

48) נענע - גם בעברית - חליטה בתה או רק עם מים וטב נגד שלשול,בעיות עיכול וכאבי בטן.

49) סומבולטיף - נרד - מרתיחים קנה שורש + גולה גב זבון + נרד , שותים את המרתח מסונן, טוב לכאבי מחזור חזקים ולצוואר תפוס, מחלות פרקים ורומטיזם.

50) צ'וק'ונדר - סלק - מיץ סלק ואכילת הירק טוב לעצירות כרונית, אנמיה ותשישות, חיזוק הכח המיני אצל גברים ונשים, ניקוי הדם והסדרת הקיבה.

51) חייר - קשוא - מלפפון - מיץ מלפפונים מצויין לבעיות בשתן, צרבת, אלרגיות, פריחוחת, חזרת ואדמת.

52) ריחן - חליטה טובה לדפיקות לב חזקות, חרדות, דכאונות, סחרחורות

53) ענר - רימון - מעולה לסובלים מלוקמיה, סרטן הדם, זיהום בדם, פריחות, מומלץ 3 רימונים ביום או 4 כוסות מיץ רימון ביום. חליטה של הקליפה טובה לטיפול בשלשולים וזיהומים בכיבה.

54) שיבית - שמיר (שבת ריחני) - חליטה טובה להברחת תולעים מהמעיים, בישול הירק טוב לשלשולים חריפים.

55) קונג'יט - שומשום, הזרעים, מחממים את הטחינה או שמן השומשום, מורחים על חזה כואב או סביב דלקת אזניים

56) רישה מתק - שוש קרח (ליקוריץ), השורש וקנה השורש, חליטה טובה לטיפול במיחושים בחזה, אסטמה, ברונכיטיס והצטננות.

57 עלו חושק - שזיף, פרי יבש טוב לבעיות עצירות וחוסר תיאבון.

58) אונב - שיזף תרבותי (אשחרי), מוציאים את הגלעינים, מרתיחים ל-5 דק', שותים המרתח (ניתן להמתיק) - יעיל להורדת חום גבוה.

59) בדום - שקד - שמן, מספר כפות ביום מטפל בעצירות, ניתן להסניף או לטפטף לאף מס' טיפות שמן, מטפל בדלקות או בעיות בנשימה.הפרי יעיל לחיזוק האון או לאשה מינקת

60) תה - מטפל בכל בעיות העיכול.

61) תמר הינדי - תמרינד הודי - הפרי יעיל לעצירות בחילות, הקאות, דלקות גרון, ניתן להכין מרק , הגרגור טוב לטיפול בפצעים בפה, שתייה טובה לאנמיה, דלקות בגרון, זיהומים , תולעים במעיים, מחלות ברדכי הנשימה.

62) חורמה - תמר - מעולה לאשה אחרי לידה לחיזוק, הסוכרים שבפרי טובים לאנרגיות בגוף (תחליף לסוכר).63) סנג'ט - עץ השמן (זוכרים מעיד א נורוז ? )- אוכלים מהפרי לריפוי זיהומים במעיים ושלשולים חריפים.

64) ביד - ערבה - אמבטיה ממים שהם חליטה של העלים טובים לריפוי דלקות פרקים, טבילת הרגליים בחליטה טובים להורדת חום, קומפרסים טובים להורדת דלקת עיניים, גרגור חליטה טוב לדלקת חניכיים.

65) ג'עפרי - פטרוזיליה - שתיית חליטת פטרוזיליה מעולה לאבנים בכליות ובדרכי השתן, לא מומלץ לאשה בהריון כי המרתח יכול לגרום לעובר למות ברחם. אכילת הירק טוב לבעיות בכבד, בכליות ולאנמיה.

66) תורובצ'ה - צנון - ממיס אבני מרה, מנקה את מערכת העיקול מכל מיני טפילים.

67) קנה סוכר - נבט - גבשושי סוכר - שומר בצורעה זו על הויטמינים של קנה הסוכר, טוב לשיכוך כאבי הבטן, אפשר במציצה כסוכריה או בהמסתו אל מים חמים, משמש כממתיק בריא ועם מינימום קלוריות.

68) דרצ'ין - קנמון הקציעה - משתמשים בקליפת הגזע - חליטה טובה לשלשולים, בחילות הקאות וקיבה חלשה, מתאים לטחינה כתבלין או לבישול כמוסיף טעם שונה, את הגזע היבש ניתן לפזר על גחלים בוערות, הריח מוסיף הרגשה טובה באזור.

69) סיה דונה - קצח - טוחנים את הזרעים ומוסיפים שמן, נוצרת משחה שאותה מורחים על כאבי גב ופרקים כואבים.

70) קרצק - קקיון מצוי - (שמן קיק) - מוריד חום (2-3 כפיות שמן ביום), מורחים בחורף לאחר מקלחת חמה שמן על הגוף, שומר על לחות מפני היובש של המדבר. השמן מוריד עצירות קשה, מעין חוקן בדרך לא כואבת.

71) הל סבז - קרדמון ירוק - הל, הפרי מגיע בצורת פיסטוק קטן שיש לפתוח אותו עם מים חמים ולייבשו, מומלץ להוסיף לתה , לקפה. שתיתת מים מהולים בהל טובים לייבוש נוזלים מהגוף, מומלץ לבעיות רומטיזם וחולשה גופנית.